luni, 31 octombrie 2016

Rent a car in Italia sau socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la targ

Aveam doar 3 zile de stat si o gramada de locuri de vazut, asa ca ne-am apucat de facut sapaturi pentru inchirierea unei masini, pentru ca nu o mai facusem niciodata pana atunci.
Auzisem eu ca sunt tot felul de costuri ascunse, dar, mai ales, ca iti trebuie un card de credit pentru inchirirere, nu se accepta unul de debit. Am apelat la domnul Google, am gasit ceva informatii pe diverse bloguri, informatii care nu m-au lamurit complet, mai ales ca nu crezi pana nu vezi sau nu o patesti pe pielea ta.
De la inceput vreau sa spun ca nu fac reclama la nicio firma sau banca sau alt site de inchiriere, pur si simplu asa am procedat eu.
Din cautarile pe net am ajuns pe site-ul celor de la Auto Europe, care este un portal pentru inchirieri auto, adica mai pe inteles, compara ofertele mai multor firme de rent a car.
Pentru ca urma sa fim patru persoane, nu foarte micute, am ales o masina din clasa compacta, Un pret bun si review-uri ok aveau cei de la Budget. Asa ca am ales un Citroen Cactus sau similar, cu 51 Euro pentru 3 zile, fara limita de km si cu asigurare basic inclusa. Am platit on-line prin cardul meu de credit de la Euroline, card pe care il foloseam doar sa cumpar un televizor in rate sau mai nou o masina de spalat, ca a crapat aia cumparata imediat dupa nunta. Inseamna ca a trecut mult de atunci!
Cardul a mers, aveam o teama ca nu este acceptat. Imediat mi-au trimis pe mail confirmarea si un voucher.  Pana aici totul bine si frumos.
Si am aterizat in Bari. Ne-am dus direct la biroul celor de la Budget, unde ne-a preluat o don'soara vorbitoare de limba engleza (cam greu si stalcit, dar intelegibil, ca sa zic asa). Si incepe "Doar azi avem o mega super oferta! Pentru DOAR inca 35 Euro pe zi in plus, puteti primi un Renault Kadjar! Oferta speciala!" O refuzam politicos, asa ca vocea i se ofileste brusc si ne spune, pe un ton plin de mila "Ză adăr car iz ă Dastăr". Ii zambim dragalas si declaram ca e perfecta, ca e facuta la noi in tara. Se uita cam sui, apoi citeste pe voucher ca suntem 4. "Toti adulti", intreaba, plina de speranta. - Da, ii zicem noi. "OOO, atunci aveti bagaj mult!". E atat de incantata, incat aproape ca ne e mila sa ii aratam rucsaceii amarati pe care ii avem. Inghite in sec, apoi se porneste iar, mega entuziasmata "Tot azi avem o alta oferta speciala. Pentru doar 45 Euro pe zi veti avea cea mai buna asigurare pentru masina si dumneavoastra. In mod normal, pentru dumneavoastra trebuia platita o alta asigurare, dar, DOAR azi, e inclusa in cea de 45 de Euro".
O refuzam, hotarati - e mai mult mai mult decat masina in sine. Asa ca lasa pretul mai jos - "30 Euro pe zi, dar fara asigurare pentru dumneavoastra, doar pentru masina". Pai parca noi eram mocca. "Ok, 25 Euro pe zi, si venim sa va tractam in caz ca patiti ceva, dar sa stiti ca aici in zona se fura multe masini si se si zgarie". O refuzam iar, asa ca ne spune ca cea mai mica asigurare pe care o putem face este de 15 Euro pe zi. E, de fapt, ca un fel de franciza - daca ne fura masina, platim doar 900 Euro, iar daca avem accident, doar 400. O intrebam daca nu avem asigurare inclusa, se face ca nu intelege engleza, o dam pe italiana, balmajeste ceva, apoi incepe ceva legat de parbriz. Inteleg ca 6 Euro pe zi din asigurare se duc pentru parbriz, in cazul in care este zgariat sau spart. Ok, sa ne zica cat este totalul. 119,73Euro. Pai cum, ca pretul era de 51 Euro, cu inca 45, fac 96. Pai da, dar TVA-ul nu este inclus. Si nici taxa de aeroport - 16,31 Euro si nici taxa de drum - 7,5 Euro. Dar acum nu platim nimic, platim la intoarcere, in schimb, ne blocheaza pe card 135 Euro garantie pentru motorina. Luam masina cu rezervorul plin. O aducem la fel, ne deblocheaza banii. Nu il umplem, ne opresc cei 135 Euro. Dar nu e nicio problema, ca oricum, cam stat o sa ne coste si motorina. Facem ochii cat cepele - ce rezervor are, nene, Dusteru'? de tanc?? Se apuca de facut hartiile si, intr-o ultima incercare disperata, ne ofera, la doar 20 Euro, un GPS. "E plin de stradute intortocheate, nu va descurcati fara". Ii spun ca avem Here Maps, asa ca, resemnata, printeaza tot.
Semnam hartiile si, in loc de Adio, ne zice, pe un ton fatalist, "Sper sa nu patiti nimic, ca aveti cea mai proasta asigurare!"
Luam hartiile si mergem in parcare, verficam masina si plecam. Rezervorul parea plin, dar, cum am iesit din zona, a scazut o liniuta. A, si, surpriza! Dusterul are GPS incorporat. Care merge perfect! Eat our shoes, Budget lady!
Parcarile se platesc cam peste tot. In Bari am avut bafta de a gasi loc fix in fata hotelului - parcare 1 Euro/ora, intre 8.30 - 20.30. Noi am ajuns la 12.30, am platit 8 Euro. In Polignano a Mare nu se platea intre 12.30 - 16.30 - fix cat am stat noi acolo, in Alberobello a fost 2 Euro/ora, iar in rest am parcat in zone adiacente centrului, unde sambata si duminica nu se platea.
Masina era relativ noua - 35,000km, diesel, a mers ca unsa, consum mediu 6l/100km.
La intoarcere am facut plinul - am bagat motorina de 44 Euro. Ajungem inapoi in parcare, o predam si ii spun tipei de acolo ca rezervorul nu a fost plin. Imi zice sa le spun celor de la birou, poate ne fac o reducere. Cand ma duc sa rezolv cu actele, le zic de chestia asta. Domnisoara de acolo (alta decat prima) se uita la numarul de kilometri parcursi, calculeaza cat ar fi trebuit sa consum si imi returneaza 13 Euro, Fara nicio discutie, pur si simplu. Probabil se intampla des.

Cand am ajuns in tara si am apucat sa studiez conditiile de pe site, am vazut ca, de fapt, aveam asigurare inclusa. Una basic, ce e drept, dar exista, nu cum ne-a zis duduia ca trebuie musai. Apoi, cand am studiat cu atentie hartiile, am vazut ca ne bagase un extra 7,32 Euro (adica 6+tva) pentru protectia parbrizului, desi zisese ca e inclusa in cei 15 Euro. In schimb, cei 15 Euro/zi au fost 14 Euro/zi+tva.
 Deci, intr-un final, in locul celor 51 Euro dati ca pret pe site, am platit aproape 120 Euro. Pana la urma, fiind doua familii, costul a fost ok, cu trenul plateam tot cam atat si sigur nu vedeam nici un sfert din cate am reusit sa bifam, dar putea iesi si mai ieftin, asa ca mergeti cu temele facute, sa nu va bage pe gat nimic din ce nu vreti. Bine de stiut ca poti sa inchiriezi o masina si cu un card de cumparaturi, nu iti trebuie nu stiu ce card de credit gold, si, pana la urma, cei de la Budget sunt ok, pentru ca alte companii imi cereau 800 Euro garantie.

3 comentarii:

  1. Si mai ales cu un asa sofer mai mare dragul sa calatoresti! Multumim ca ne-ai adus intregi,caci aveam cea mai proasta asigurare :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Si noi am inchiriat masina prin cei de la Budget, aici in Texas, USA. Trraba a mers foarte frumos si bine unsa, fara taxe si ciupeli (aici nu se prea poate, dar e bine sa casti bine ochii inainte de a casca buzunarul). Amm mai avut si o reducere substantiala pentru ca suntem membri AARP si realtori (agenti de imobiliare - astia au o gramada de reduceri mai peste tot).
    Una peste alta, am avut o experienta frumoasa conducand cateva zile un Dodge Caravan de 7 locuri, motor V6 de 3.5L si consum de Logan la drum intins.
    Ma bucur ca si voi ati avut parte de un concediu frumos. Peripetiile sunt menite sa iti creeze amintiri suplimentare peste care veti rade dupa o vreme. Noi sa fim sanatosi!

    RăspundețiȘtergere