joi, 2 martie 2017

Puerto Princesa si El Nido (Tour A)

Din Manila pana in Puerto Pricesa (insula Palawan) am facut cam o ora si un sfert, tot cu cei de la Cebu Pacific. Ne facusem rezervare la Marie Ville si cei de la pensiune au venit sa ne astepte la aeroport. 
Mai jos a pus Dragos o harta.
Guesthouse-ul este detinut de o filipineza si de doi albi - un australian si un american. Dupa ce ne-au adus de la aeroport, australianul Jeff si filipineza Christen s-au dus sa se odihneasca si au lasat-o pe Crystal - fiica lui Christen - sa se ocupe de noi. Cand a auzit ca a doua zi pornim spre El Nido ne-a dat o hartie cu niste "secret dealuri", ne-a zis cat o sa ne coste sa inchiriem un scooter, cam ce preturi sunt in Nido si, fooarte important, sa nu ne lasam niciodata mancarea nesupravegheata acolo. De ce? Ca sunt niste triburi care iti pun prafuri in mancare, te strici la stomac si ti se face rau. Pai de ce iti pun? Ca sa obtina ei puterea pe care o pierzi tu. Ti s-a intamplat vreodata? Nuu, dar a avut niste turisti care s-au simtit rau dupa ce au mancat la un restaurant. Si servitoarea lor a patit-o. Am incercat sa ii sugerez ca poate nu era mancarea buna, dar nu a fost deloc convinsa, asa ca am asigurat-o ca mancarea noastra nu ramane prea mult timp pe masa si s-a calmat.
Am vorbit apoi sa mergem seara sa vedem licuricii si, pana atunci, am pornit la o plimbare prin orasel. Am trecut prin Mall – zeci de metri patrati de oale, un supermarket, haine, tone de cosmetice, totul aratand ca la noi in piata la Berceni. Ne-am facut provizii pentru ziua urmatoare, apoi am mers in Puerto Princesa Bay. Ne-am plimbat si ne-am asezat la masa. Dragos si-a ales un ditamai pestoiul, eu o supa si niste pui. Au venit pestele si puiul, ma gandeam ca au uitat de supa. Dar ne-au adus-o la sfarsit – un ditai castronul, si cu jumatate de pui in el. Buna, sa te lingi pe degete.
Am ratat, totusi, licuricii. Incepuse sa ploua si batea un vanticel capabil sa ia o gaina grasana pe sus. Asa ca, dupa cateva incercari de a ne conecta la internet si a posta macar Dubaiul, am injurat in barba si ne-am culcat. Internetul este groaznic, in toata tara. Ne-am luat o cartela de mobil cu net, dar si ala e cu hopuri.
Drumul din Puerto Princesa in El Nido l-am parcus cu un microbuz si a durat cam 6 ore, cu tot cu pauza de masa.  Nu sunt multi kilometri, dar sunt o tona de curbe, plus ca oricand iti poate sari in cale un porc, un pui sau un copil. Sase ore in care nu te plictisesti, ai ce sa vezi pe geam, starea drumului excelenta, fara gropi si cu laterale tunse si ingrijite.
Dragos simte nevoia unei harti suplimentare.
In El Nido aveam cazare rezervata din tara, la Clouie Inn – 1200 pesos pentru o camera mega basic, cu baie privata, dar fara apa calda (apa calda e o raritate in insule, trebuie sa scoti peste 2000p din buzunar dc vrei asa un lux). Scump, foarte scump, dar astea sunt preturile in orasel. Acum vreo 5-6 ani era liniste si pace pe aici, un fel de Vama Veche de pe vremuri, dar a avut parte de un boom turistic si s-a dezvoltat haotic, fara cap si pe multi bani. Prin urmare, apa golfului este poluata, nu va recomand sa faceti baie aici, multe locuinte si hotelase nu au canalizare pentru apa menajera (dusuri si chiuveta) pe care o deverseaza in rigole, pe strada si apoi in golf. E clar, unde vine omul, s-a terminat cu paradisul.  Din El Nido se pot face 4 tururi de o zi cu barca, denumite simplu Tour A,B,C si D. Se pot face si combinatii intre ele sau cu o noapte dormita la cort pe o insula.
Ne-am cazat, ne-am intalnit aici cu prietenii nostri Cristina si Viorel, apoi am cautat excursii pentru ziua urmatoare. Am scos hartia cu „secret deal” – tot ce trebuia sa facem era sa o aratam tipilor de la agentia Alexzus si urma sa primim niste discounturi substantiale. Ei bine, intr-un mod ciudat, chiar le-am primit. Turul A este peste tot 1200p, ni l-au dat cu 800p, iar turul C este 1400p si l-am cumparat cu 1000p. In pretul acesta este inclus pranzul, apa si setul de snorkelling. Nu e rau.
Pentru prima zi am vrut turul C. Este mai lung si te scoate in largul marii, asa ca se face doar cand este vreme buna. Cum dimineata batea vantul destul de tare, toate tururile C din El Nido au fost anulate si am mers in A. Dragut. Cateva plaje frumusele, apoi, la piece de resistence – Small Lagoon si Big Lagoon, unde puteai inchiria un caiac sa te plimbi. Intrarea in Small Lagoon se facea printr-o poarta naturala sapata de mare, in calcar. Si, desi apa era destul de agitatata afara, cum am intrat dupa stanci s-a calmat ca o oglinda. Asta nu m-a oprit sa fac febra musculara de stres ca sunt (iar) pe un caiac. Nu-mi plac deloc chestiile astea!
Si Big Lagoon este frumoasa. Si aici am luat un caiac, dar, de data asta am mers doar eu si cealalata Cristina. Si, ciudat, caiacul ala a fost cel mai stabil din toate pe care le-am incercat. Deci, clar, Dragos este de vina pentru instabilitatea caiaceasca la care am fost supusa de-a lungl vremii.
Eh, dar distractia se terminase. A urmat drumul de intoarcere. Si vantul. Si niste valuri mititele, asa, cam la 2m inaltime. Ne-au facut varza murata. Noroc ca ne cumparasem din oras un sac impermeabil, ca altfel le luam adio de la aparatul foto sau telefoane. Si, pe langa apa care te izbea in cap, unii mai vomitau, altora le era doar putin rau, dar, pana la urma, am ajuns cu bine inapoi.

Utile:
- cazare Marie Ville - 800p/noapte
-cazare Clouie Inn(muult spus inn) 1200p
- microbuz Puerto Princessa - El Nido - 500p, local bus 350p
-Cola 30p, apa 40p(1,5l), bere 60p, pranz 300p
1 eur-51p

Text: Cristina (cu mici interventii Dragosesti)
Poze si text poze: Dragos -Canon EOS 650D 10-18 mmEFS si Fujifilm XP50 waterproof

PS. Da, are un ochi vanat

Pentru prima data in viata, ne asteapta si pe noi cineva la aeroport

Fishy - fishy

Alune si balut

Frigarui in Puerto Pricesa

Taxi Trycicle

Marie Ville

Ipsil Beach

Dam un check in?




Vine valu'
Plaja 7 commandos



cine vrea un buko rece?


La umbra



cei 7 commando





pranzul

orezul este baza




ne bronzam putin

intrarea in Small Lagoon


inchiriem caiace




Iar am urcat-o intr-un caiac. Muahahaha!
Small Lagoon



Intrarea in Big Lagoon 

sub apa



Mangrove
Iesirea din Big Lagoon :D
Balut si alune
la cersit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu