luni, 21 noiembrie 2022

Chachapoyas. Kuélap

 Am luat autocarul din Terminal Plaza Norte Lima. A venit cu 40 de minute întârziere și, până plecăm, se face 15.30.

Avem bilete "cama". Asta înseamnă că scaunele au vreo 80cm lățime și se înclină pana la 160°. Lux, nene. Tragem de butoane și ne așezăm confortabil. Acum 13 ani exista și o seniorita tripulante, un fel de stewardesă de autocar, care, la un drum atât de lung, ne servea gustări și apa. Acum nu mai exista, iar copiii sunt ușor dezamăgiți.
 Primele 6 ore trec repede. Cuplul din fata mea pune filme pe telefon, cu sonorul la maxim, sa audă tot autocarul ce tari și dotați sunt ei. Până la urmă, adormim iar. 
 Mă trezesc când oprim la un popas. Coborâm, comandăm ceva de mâncare, repede, apoi ne îmbarcăm iar. Încă vreo 5 ore de mers. Astea sunt cele mai groaznice. O grămadă de curbe și, dacă nu stau culcată, mi se face rău. Cuplul din față leșină de râs la un film în care unii se aleargă și se pocnesc cu niște bețe. Cu sonor la maxim, normal. Ce mi-ar plăcea și mie să am un băț...
Miru doarme lângă mine. Trag puțin de perdea, găsesc o poziție în care nu îmi vine să returnez naturii supa ingurgitată mai devreme și trag cu ochiul pe geam. Rămân cu gura căscată la văile și munții pe lângă care trecem. Frumos, ce să mai zic...
Ajungem la Chachapoyas după 25 de ore de mers. Noroc că hotelul e la vreo 200 m de terminal și ne cazăm repede.
Camera e super mare, curată și luminoasă. Baia, dezastru. Mică, îmbâcsită, chiuveta curge. Când plecam în oraș, îl anunțăm pe mititelul de la recepție ca e stricată chiuveta, să nu ne trezim că ne acuză că am jumulit-o noi.
Orașul e capitala regiunii Amazonas. Se construiește in draci, așa că peste tot miroase a beton proaspăt turnat. Mai puțin în Plaza de Armas, unde miroase a urină de om. Centrul e frumos, înconjurat de clădiri coloniale.
Mâncăm la un restaurant local. Meniul include o supa, un felul 2 și un ceai. Totul la 10 soli.  Savurăm mâncarea, apoi mergem și cumpărăm excursii pentru Kuélap și Cascada Gogta.
La întoarcere, surpriză! Ca să nu ne mai deranjeze apa scursă din chiuvetă, mititelul a plasat, strategic, un covoraș sub ea. Ingenios, nu?

Kuélap
Am pornit spre Kuélap la ora 10 dimineața. După aproximativ 40 de minute de mers cu microbuzul agenției, am luat un altul care, în 10 minute, ne duce la telecabină.
Peisajul văzut din telecabina e de nedescris. Pozele vor arata cam 30% din realitate.
Fortareata Kuélap a fost centrul civilizației Chachapoyas, civilizație pre-inca, ce s-a dezvoltat în regiunea Amazonas intre anii 500 si 1470, când au fost cuceriți de incași.
Din păcate, din cauza altitudinii (2900m), Miru a fost tare amețită și nu a putut urca până la ruine. Am rămas cu ea la telecabina și i am așteptat pe ceilalți. Urcarea durează circa 40 de minute, nu este foarte dificilă, iar Vlad, Dragoș și Lori s-au întors încântați.
La coborârea cu telecabina, într-una din grotele aflate chiar sub traseu, mi se pare că văd oase. Mijesc ochii și, când ajungem chiar lângă, mă conving că sunt chiar oase. Văd clar un craniu și un femur. Bănuiesc că sunt puse special acolo, pentru senzații maxime, dar tot ți se ridică puțin părul în cap. Multe civilizații pre-inca își "îngropau" morții în peșteri.
Ajungem în Nuevo Tingo, servim masa - pollo a la plancha și trucha frita, apoi ne îndreptăm spre Chachapoyas.
Mâine, Cascada Gocta.

Utile (1 sol=1,26 lei)
- cazare la Hotel Shale - camera de 5 persoane - 115 soli/noapte
- excursie Kuélap - 65 soli
- excursie Gocta - 60 soli
- menu del dia - 10 soli
- apa 2l - 5 soli



































































 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu