luni, 25 aprilie 2016

Koh Tao

Miercuri seara, la ora 21, am pornit spre insula Koh Tao. Mai intai cu autocarul - curat, confortabil, locuri bune, aer conditionat la o temperatura decenta. La ora 4.30 am ajuns in Chumphon, de unde trebuia sa luam catamaranul pana pe insula. Doar ca ala pleaca la 7.30, asa ca ne-am instalat comod pe plaja, cu catel si purcel si am asteptat. Era inca intuneric, dar, cum aici se lumineaza foarte devreme, la ora 5 si ceva deja incepeau sa cante pasarelele.
Mirulina a dormit la greu in autocar, asa ca era proaspata ca o floricica. A alergat non stop pe plaja, a cules scoici, s-a imprietenit cu un caine si a urmarit niste crabi. Nu stiu a cui e, ca nu ii e frica deloc de ganganii si chestii de astea fara blana. Vladescu era putin mai obosit, ca a avut multa treaba pe drum - a trebuit sa termine bateria telefonului lui Dragos.
 Intr-un final, la ora 7.30 eram imbarcati pe Lomprayah High Speed Catamaran. Si pornim. Imediat dupa, o duduita incepe sa ne explice ce si cum, in engleza, zice ea. Din tot discursul, singura chestie extrem de clara era "haiii spiiid cata-ma-raaaaaaan", pronuntat cantat si lalait, in acelasi timp. Aerul conditionat al acestei minuni a tehnologiei nu mai functioneaza, se deschid usile laterale ale cabinei, prindem niste valuri, Vladut se cam inverzeste, eu la fel, asa ca ne culcam. Miru ne acompaniaza, sa nu ne simtim singuri. Ne trezim cand ancoram, cam amortiti si ametiti. Dar am ajuns pe Koh Tao!!
Ii sunam pe cei de la Sea View Resort, vin sa ne ia din port. Ne suim in masina si pornim. Si mergem. Si mergem. Si mergem. Incep sa ma uit stramb la Dragos si imi amintesc discutia din tara, legata de cazare:
D - Uite, iti place asta?
Eu - Da, arata foarte bine. Unde e?
Imi arata pe harta.
Eu - Nu e cam departe de plaja?
D - Nu, uite are una chiar aproape. Plus ca e o insula amarata, ajungi imediat oriunde. Si e pe deal. In caz de tsunami, suntem in siguranta. Nu uita ca mergem cu copiii.
Ok, asa e, are dreptate. Ce sunt 2 km? Doar ca sunt IN PANTA. Abrupta!!!!! Inspir, expir, ajungem la hotel. Trepte. Ca alea care duc spre Machu Pichu - inegale, mari. Ma mai uit urat la Dragos o data, apoi inca o data, preventiv, si pornim spre receptie. Bungalow-ul nostru nu e gata inca, dar stam pe terasa. E umbra, bate briza, se vede marea albastra, auzim maimute. Si avem si 4 pisici! Miruna e in extaz.
Termina oamenii curatenia si ne conduc. Care credeti ca era casuta noastra? Cea mai de sus, evident. Ma consolez cu ideea ca, dupa 5 zile de urcat si coborat o sa am macar un kil in minus.
Bungalow-ul este perfect. Mare, spatios, curat, cu o baie imensa si o cada ca in filme. Copiii sunt in extaz. Prizele functioneaza toate (de obicei sunt cam lejere si nu stau stecherele in ele), privelistea e de vis. Si, cum suntem in vacanta, iar eu sunt tare marinimoasa, il iert pe Dragos (dupa ce imi jura ca pe Koh Phangan ne cazam la nivelul marii).
Cea mai apropiata plaja de noi este Aow Leuk. Nu este deloc departe, doar ca, la fel, are o panta criminala de coborat/urcat. Golfuletul este un mic colt de rai - asta daca faci abstractie de gunoaiele aruncate de turisti printre stanci si prin colturi. Eu nu inteleg asta - la ei in tara nu arunca un petic de hartie, ca le e frica de amenzi, aici isi pot lasa badarania si nesimtirea sa zburde in voie.Unde pune piciorul omul, s-a terminat cu paradisul. Trist...
Dar, pe mijlocul plajei e curat - ne instalam, copiii se arunca in apa, eu ma apropii prudenta si imi inmoi degetelele, pregatita pentru un soc termic. Pe naiba...apa e calda ca ceaiul. Afara sunt vreo 38 de grade. Ma bag in apa si ramanem acolo pana apune soarele.
Pe la 19 vorbim cu proprietarul hotelului sa ne duca pana in oras si sa vina sa ne recupereze la 21.30. Ne plimbam, mancam, baietii studiaza oferta de scuba diving - eu am fost oferita voluntar sa raman acasa cu Miru, ne luam si niste roti,  apoi mergem la hotel si ne bagam la somn.
Dragos isi cauta un tricou dimineata, in rucsacul lui, care a ramas pe jos, destul de aproape de usa. Ma striga - Cristi, vino sa vezi un scorpion. E pe camasa mea, dar cred ca e mort, ca nu misca. Imi sta putin inima in loc, el scoate camasa pe balcon, puna mana pe aparatul foto (doh!!) si se apuca sa ii traga un photo session animalului. Care, evident, nu era mort, ci o porneste voiniceste spre noi. Dragos il deturneaza cu camasa, scorpionul insista ca vrea in casa, asa ca pun mana pe ditai sticla de plastic. Sa ii fie tarana usoara, ce pot sa zic.
Ne ducem la micul dejun, aranjam o excursie cu barca in jurul insulei, apoi il intrebam pe Nok cat de periculos e scorpionul. Ne intreaba ce culoare avea - maro deschis. A, ok, asta nu e asa veninos. E ca o intepatura de albina. Doare. Din aia negri sa nu intalniti. Aia sunt mortali. No shit?? Cand ajungem in camera, ridicam tot de pe jos, punem adidasii pe sifonier si instructam copiii sa nu bage picioarele in papuci pana nu ii scutura. Brr...
Pentru excursia in jurul insulei am inchiriat un long-tail boat, doar pentru noi. A fost mai scump, dar putem opri unde vrem noi, sta cat vrem noi. Vladone e rezistent, dar Miru e inca mica, trebuie sa tinem cont si de asta.
Si pornim...apa turcoaz, cer albastru...ce sa vrei mai mult. Oprim in diverse golfulete, ne punem ochelarii de snorkeling, Mirunei vesta de salvare si ne aruncam in apa. Cel mai tare a fost in Hin Wong Bay, unde am vazut corali vii si o tona de pesti, care de care mai colorati si mai frumosi. Si, cand sa urcam in barca, ne-a inconjurat un card intreg, de nu mai stia Mumuna incotro sa se uite mai intai. Vlad a facut la scufundari pana cand i s-a facut atat de foame ca a mancat si orez simplu.
Ultima oprire a fost pe Koh Nang Yuan - o insulita de langa Koh Tao, care apare mai in toate reclamele pentru Thailanda. Dragos s-a dus sa faca poze la View Point, noi ne-am instalat pe plaja.
Am ajuns inapoi rupti de oboseala, dar fericiti. Asta pana cand au incercat baietii sa ia un first dive. Cica Vlad nu poate, ca nu are inca 10 ani. Dar ii implineste peste 3 saptamani. Nu conteaza. Am mai intrebat intr-un loc. Asa e. Asta e regula. Ramane pe data viitoare.
Pentru zilele urmatoare am inchiriat un scuter. Dragos este "soferul". Ne duce pe rand la plaja, apoi la hotel. Picioarele mele sunt fericite. Ne plimbam, mancam, bem shake-uri, stam la plaja, ne balacim si suntem fericiti.

Viata e frumoasa!

Next stop - Koh Phangan - maine.
Va pupam din Paradis!

Later edit (Dragos)
Ce nu a zis Cristina - dupa episodul cu scorpionul, cand sa plecam la masa, o vad pe Cristi cam alba. O intreb daca ii e rau, cica e putin ametita. Se aseaza un minut pe pat, bea niste apa si incepe sa isi revina. Cred ca a facut un atac de panica, din cauza scorpionului ala amarat.
Vrei sa stai in jungla? Asta este! Noi am navalit pe teritoriul lor.
Pozele nu sunt editate, doar am modificat rezolutia, sa le incarc mai repede. Prefer sa ma uit la pestisori!


Later - later edit (Cristina)
- Ba nu! Am avut o cadere de calciu. Mie imi e frica doar de omizi. Si serpi. Si alte cateva insecte. Si nu era deloc amarat. Am zis!

Utile:
Preturile sunt mai mari decat pe continent, chiar duble, esti pe o insula turistica, chiar daca preponderent pentru backpackers.
- 1 euro - 38,81 bahti
- cazare Sea View Resort - bungalow pentru 4 persoane; mic dejun inclus - 2000 bahti/noapte
- roti - 50 bahti
- coca cola - 30 bahti (in bangkok era 15!!)
- shake de fructe - 70 bahti
- long-tail boat - o zi - 3500 bahti
- scuter - 200 bahti/zi adica 5 eur !!!!!
- bere - 80-90 bahti - la 660ml
- curs scufundari Open Waters 3 zile/ 8500 bahti, discovery dive/ 2000 bahti
- benzina - 29 bahti (pe continent e 22 bahti/litru)

pe plaja din Chumphon, asteptand catamaranul

camera noastra

4 in Koh Tao

vine valul

castele de nisip pe Aow Leuk

casute in golf

mami, mami, am gasit o scoica!

inserarea, de la balcon

somnic

pe long tail boat

capitanul nostru
gigantul insulei

peste tot sunt pietre si pietroaie


Mao Bay

Mao Bay




Insula Koh Naang Yuan

yeey, apare si dragos intr-o poza









la noi in baie

The Beast

priveliste din balcon
mami, ea e mama Toulousinei?

nu ma lasa astia sa fac scuba...

Aow Leuk




ceva rece, sa contracareze cele 40 de grade de la ora 12


a invatat si Miru ceva de la asiaticele de aici. asa se pozeaza toate

pregatiti de scuter

am gasit o nuca de cocos!!!

si e doar a mea

ce bine e dupa ce apune soarele

bate briza

naufragiatii

Freedom beach



John \Swuan viewpoint


o casuta ascunsa



la noi la hotel

scarile alea afurisite


siesta

calvarul meu








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu