vineri, 12 aprilie 2013

Luang Prabang

Din Vang Vieng pana in Luang Prabang sunt fix 200 km. Cand ne-am luat biletul de autobuz, ne-au zis ca facem 6-7 ore. Am facut 6 ore si jumatate. Ca sa intelegeti – se merge o ora, se sta o ora degeaba, prin parcarea unui restaurant, sperand ca turistii plictisiti vor cumpara ceva, apoi iar o ora, iar o ora pauza si tot asa. Ce pot sa spun – transportul in Laos este o aventura in sine. Nu te plictisesti niciodata J
Am ajuns in Luang Prabang pe la 16, ne-am cazat (cazarea scumpa fata de restul tarii si cam nasoala), apoi ne-am dus la masa, ca eram rupta de foame si, in caz ca nu ma cunoasteti foarte bine, devin agresiva cand sunt infometata :D
Ne-am plimbat apoi prin Piata de noapte, unde Dragos a facut ceva afaceri si a obtinut ceva reduceri, pentru ca eram primii clienti si ne dadeau pret bun, ca sa fie lucky lucky. Si dupa ce luau banii, dadeau cu ei peste marfa, sa le aduca noroc J
A doua zi voiam sa bifam musai elefantii. Ne-am trezit dis de dimineata (nu e stilul meu, dar, cum astia se trezesc la 6 si fac o galagie monstru, ce sa fac...)
Ne-a luat un sofer de tuk tuk direct din curte – unde mergem si ce facem. Am inceput negocierile pentru cascada Tad Sae si satul elefantilor, cand au aparut 2 englezoaice. Ele voiau sa mearga la cascada Kuang Si. Voiam si noi, asa ca am lasat elefantii pentru mai tarziu si am mers toti 4 la cascada (evident, dupa o alta negociere la sange, facuta de seful cel mare).
Am facut cam o ora pana la cascada. V-am spus ca este Anul Nou laotian, nu? Ei bine, asta inseamna Festivalul Apei. Adica fiecare pusti din Luang Prabang o sa incerce sa iti toarne o galeata de apa in cap. Stau pe marginea drumului, cu galetile de apa pregatite si arunca in masini. Daca esti intr-o masina normala, scapi ieftin. Ridici geamul si gata. Dar cand esti in tuk tuk...sa vezi distractie. Noroc ca e cald afara si te usuci repede. Totul este sa iti protejezi aparatul foto.
Dupa cateva dusuri de astea, care cica aduc noroc pentru noul an, am ajuns la Kuang Si. Este ca un parc, frumos amenajat. Iar un raulet formeaza o serie de cascade spectaculoase, in mai multe trepte. Iar in terasele de jos poti sa faci si baie sau sa stai sa te ciugule de picioare, gratis, pestisorii pentru care cambodgienii cereau o caruta de bani. Exista acolo si un adapost pentru niste ursi salvati de la braconieri. Chinezii le folosesc diverse organe (mai ales bila) pentru leacuri de-ale lor, asa ca au fost braconati in draci.
Am ajuns inapoi in oras pe la 14. Am zis sa rezolvam si elefantii totusi, pentru ca pe 13 trebuie sa intram in Vietnam si nu prea avem timp de pierdut. Mosul nostru a zis ca avem timp, asa ca am pornit iar la drum.
Am ajuns acolo, am lasat o caruta de bani la bilete, apoi ne-au trimis sa vedem cascada, cica. Pai ce cascada? Era un fir de apa amarat. Cascada este doar in sezonul ploios. Am facut cale intoarsa si ne-am pus la coada pentru plimbare. Am asteptat ceva pana ne-a venit randul. Am cumparat cate un manunchi de banane, pentru „animalute”, apoi ne-am suit in turnuletul din care te cocoti direct pe elefant.
Au inceput sa apara agale, leganandu-se. Am crezut ca or sa ne suie pe amandoi pe un elefant, dar pe caucazieni ii baga cate unul, probabil ne considera prea grei, habar nu am.
Eu am nimerit o doamna, Nuam pe numele ei. Dragos s-a cocotat pe Mun, un dracusor de elefant, smecher pana la luna si inapoi. I-au mirosit lui bananutele, asa ca facea un pas, apoi se oprea si isi cerea banana. Apoi inca un pas, alta banana, pana i le-a terminat pe toate. L-a controlat bine cu trompa si, cand a vazut ca nu mai are, a pornit la cersit de pe la altii.
Sa te plimbi pe un elefant este ca si cum ai merge cu barca pe mare. Si cand ii vine cheful sa mai rontaie ceva de pe jos sau de pe sus, marea devine brusc agitata. Dar este o experienta care nu trebuie ratata, daca aveti ocazia. Sunt niste animale atat de inteligente si de frumoase! Si smechere, dupa cum va spuneam J
A doua zi dimineata, inainte sa plecam spre Phonsavanh, Dragos s-a dus sa pozeze calugarii care ies la cerseala zilnic. Se insira frumos si o pornesc pe strazi, sa primeasca mancare de la oameni.
Din pacate, nu am apucat sa stam mai mult in Luang Prabang. Orasul este patrimoniu UNESCO. Este fosta capitala a Laosului, un loc plin de temple vechi, palate regale si cladiri coloniale. Ar fi meritat sa ii alocam macar vreo 4 zile, dar asta este, din pacate.

Utile:
- camera dubla, cu baie proprie si apa calda (cand avea destula presiune sa urce la etaj) –
               90,000kip (1$ - 8,000kip)
- intrare la Tad Sae + 30 min plimbare pe elefant – 135,000kip
- tuk tuk pana la Tad Sae – 120,000 kip
- tuk tuk pana la Kuang Si – 160,000 kip, dar am fost 4, deci pt noi doar 80.000kip

Si pentru ca maine o sa fim pe drum, vrem sa ii uram de pe acum frumoasei domnisoare Ruxi – Buxi, cu ocazia implinirii venerabilei varste de 2 ani, La multi ani!!! Fericire, sanatate, noroc si tot binele din lume. Si ii rugam pe mami si tati sa o pupe de 100 de ori din partea noastra.
Si il pupam si pe domnul Mickey, care a implinit azi 4 lunite frumoase. La multi ani si tie, pui mic.

la Kuang Si
cascadute
aici se face baie

cascada Kuang Si
Kuang Si

cu un ursulet

cascade

e plin de fluturi pe acolo

si aici se sare cu liana in apa

fiecare are stilul lui de a sari

da...alte cascade


ultima cascada, promit


o floricica
si un fluturas

sun bears


sunt la fel de lenesi ca si laotienii
avertisment la restaurant :))

Mekongul

la piata

vrea cineva porc?

niste bucati de organe, plutind in sange

ofrande pentru Budha

strada cu mancare din Piata de noapte
Mun cel iubitor de banane

si micuta mea

dupa cum se vede, mie mi s-a dat un elefant mai mare :D

calugarii , porniti dupa mancare
chiar si cei mai mici

cred ca astea sunt alge

femeile ofera mancare, ei se roaga

oua. clocite, dupa cum se vede

vanzatoare de lamai

se fierbe sticky rice-ul

2 comentarii: