joi, 1 februarie 2024

Sri Lanka. Negombo

Am aterizat în Colombo la ora 3 noaptea. După formalitățile vamale, care au mers destul de repede, am schimbat niște bani, să avem de plătit șoferul, apoi am chemat un Uber care să ne ducă în Negombo, unde avem cazare pentru 3 nopți.


După câteva ore bune de somn, cineva care are, ca de obicei, mâncărici, a pornit să exploreze puțin zona, anunțându-mă că pleacă 5 minute. L-am recuperat după vreo 2 ore, cam ars de soare și deshidratat, dar cu bani schimbați.

Am luat-o încetișor spre plajă. Cam multe gunoaie, din păcate. Iar canalizarea curge pe stradă, printr-un șanț. Eau de canal, ce să zicem...

În rest, plajă largă, nisip fin, apa caldă, valuri măricele și o groază de doamne care încearcă să îți vândă fuste petrecute, pantaloni de batist și caftane. Nu au renunțat până nu și a luat toată lumea câte ceva. Bine, mai puțin Dragoș. 

Seara am mâncat la vilă. "Jennifer very good cook", o laudă Roy pe soția lui. Și are dreptate. 

A doua zi am pornit spre laguna Negombo. Tuk-tuk- urile ne-au dus la piața de fructe, de unde am luat o tonă de banane, mango, papaya, lychee, banane roșii și alte minuni. 

După piața de fructe cea frumos mirositoare, următoarea oprire a fost cea de pește, ce urât puțitoare. Câmpuri întregi de pește pus la uscat. Chiar nu exagerez - câmpuri. Lângă bărcile trase la mal, pescarii scutură năvoadele de peștișorii mici prinși. Zeci de egrete pândesc, așteptând să le pice și lor ceva, gratis.

Oamenii urlă, lăudându-și marfa. Pește proaspăt, calamari, crabi, creveți, tot ce îți poftește inima. Dragoș filmează tot, eu fac câteva poze, Lore clachează din cauza mirosului și părăsește zona.

Ne urcam din nou în tuk-tuk și ajungem la barcă.

Sărim grațioși (ba nu) în ambarcațiune și căpitanul pornește, încetișor. 

Laguna Negombo este mare, alimentată de o serie de râuri. Pădurile ei de mangrove au atras o varietate de specii de păsări, pe care le vedem în jurul nostru.

Pescari cu bărci mici, cu vâsle, așteaptă răbdători să prindă ceva. Căpitanul ne arată câteva epave ale unor ambarcațiuni distruse de tsunami-ul din 2004.

Vedem câteva ferme de pești și vaporașe care se pregătesc să plece pe ocean câte 3-4 luni.

Căpitanul strigă entuziasmat - "Crocodile!" și ne arată înspre niște mangrove. Ne agităm, încercând să localizăm fiara, dar nimic. "Look, it s sleeping!" Unde pana mea doarme, că eu nu văd nimic. Omul întoarce barca, încearcă să ne arate unde e, nimic. Dragoș sugerează să îi zicem că l am văzut și gata, să nu se mai streseze atât. Dar eu vreau să văd crocodilul!

Într-un final, îl vede Elena. Nu e crocodil, e un varan mai mititel, care își face siesta pe o creangă, la înălțime. Mama lui de crocodil...

Ajungem și la insula maimuțelor. După ce le șuieră puțin și vede că nu apare niciuna, căpitanul ne anunță că trebuie să fie pe cealaltă parte a insulei și ne duce acolo.

Găsim aici încă 2 bărci și o ceată de maimuțele drăguțe și simpatice, care apreciază mai mult mandarinele decât bananele pe care le am adus.

Le lăsăm în spate și pornim pe canalul care leagă laguna de ocean. E clar că toată viața comunității se învârte în jurul pescuitului.

Pe la 12 ajungem la pensiune. Cum afară e o căldură infernală, hotărâm să tragem un pui de somn la răcoare. 

După amiază, Lore și cu mine am mers la o ședință de masaj. Ce să zic - incredibil de minunat! Nu trebuie ratată experiența, dacă ajungeți pe aici.


După o cină extraordinar de sățioasă și delicioasă, ne pregătim bagajele pentru mâine, când pornim spre Sigiriya.


Utile:

1 euro = 335 rupii

Uber aeroport - Negombo - 8 euro

Cazare Marcelin Villa - 12euro/camera dubla/noapte

Mic dejun - 4 euro

Cină - 5 euro

Apa 1l - 170 rupii

Papaya juice - 700 rupii

Excursie Laguna Negombo - 11 000 rupii/4persoane

Masaj 75 minute - 5000 rupii

Experiența - priceless
















































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu