sâmbătă, 23 martie 2013

Angkor - templele civilizatiei khmere

Angkor. Cel mai intins complex de temple din toata lumea asta mare. Unele mai mari, altele mai mici, unele la vedere, altele inca ascunse, unele slavindu-l pe Budha, altele pe zeii hindusi.
Am cumparat bilete cu acces pentru 3 zile, pentru ca am auzit ca este un sacrilegiu sa ajungi aici si sa vizitezi doar o zi. Caldura mare. Cred ca am baut in zilele astea mai multa apa decat beau eu intr-o luna intreaga. Planul de acasa a fost sa inchiriem biciclete. Dar, dupa ce am facut cunostinta cu Song, am hotarat sa luam un tuk tuk 2 zile si doar in ultima sa pedalam. Asa am si facut. In a 3-a zi ne-am cocotat pe biciclete si am pornit. Am facut vreo 500m in jumatate de ora, pentru ca moi, adica eu, la fiecare intersectie, coboram si traversam pe jos. Pai acum, serios, ce sa fac ?? Masinile vajaie din toate directiile, zeci de tuk tuk-uri alearga, motociclete zboara pe langa tine. Imi pare rau, nu era pentru biata de mine. Apoi ne-am ratacit un pic, adica nu mai stiam in ce directie trebuie sa o luam. Asa ca am propus sa ne intoarcem si sa luam un tuk tuk iar. Dragos a acceptat, cu marinimie (avea saua tare stramba la bicicleta lui si, desi nu mai avem in gand alt copil, nu se stie niciodata, nu avea rost sa riste, nu ?). Asa ca ne-am intors si am tocmit alt « driver’, ca pe Song nu aveam de unde sa il luam.
Cat despre ordinea vizitarii templelor, am ascultat de Lonely Planet. Am inceput, in prima zi, cu cele mai mici si mai vechi si mai putin spectaculoase, a doua zi am trecut la Banteay Srei – templul in care toate sculpturile se pare ca sunt facute de femei si la Ta Prohm (unde a fost filmat Tomb Rider cu Angelina Jolie), iar in ultima zi am vazut ce era mai frumos si mai impresionant – Angkor Wat si Angkor Thom, cu Bayon, Baphuon si cele doua terase – a elefantilor si a regelui Leper.
Nu are rost sa dam multe detalii plictisitoare despre temple. Le puteti gasi pe net oricand. Dar o fraza (tot din LP), mi se pare ca descrie Angkor-ul cel mai bine « Angkorul are proportiile epice ale Marelui Zid Chinezesc, detaliile si complexitatea Taj Mahalului si simbolismul si simetria Marilor Piramide, toate astea la un loc »
Fiecare templu este centrul unui grup de oameni care traiesc de pe urma lui. Unii au mici restaurante, altii vand de toate, de la magneti la pantaloni, altii doar apa si fructe, dar toti graviteaza in jurul lor. Ma mira faptul ca inca ii lasa sa faca asta. Banuiesc ca, in cativa ani, or sa dispara, locul lor fiind luat de magazine aranjate frumos, cu aer conditionat. Cum pornesti pe poteca spre templu, cum apar langa tine 3-4 copii si inca vreo 4 femei. Toti incearca sa iti vanda ceva. Nu vrei acum ? Poate vrei cand te intorci « I remember you, Mister ». E greu sa vezi toti copilasii aia draguti in caldura si praf, muncind, cand locul lor ar fi intr-o casa curata. Dar trebuie sa manance.
Turisti – o gramada. De toate natiile si culorile. Pe cont propriu sau in grupuri. Cu ghid sau fara. Partea nasoala este ca toti banii astia se duc in Coreea de Sud si Vietnam, Cambodgia primeste o taxa infima. Tinand cont ca bieltul este 20$ pentru o zi, iar zilnic se perinda mii de vizitatori, ar fi putut face multe lucruri bune pentru tara asta amarata.
Speram sa nu va plictiseasca atatea pietre, dar, daca aveti vreodata ocazia, nu le ratati. Sunt de nedescris. Frumoase, impunatoare, maiestuoase, vechi de cand lumea (exagerez, sunt facute incepand cu anul 800dc).


Cateva utile:
- cazare Tropical Breeze Guesthouse (siem Riep) - 10$/dubla cu baie, camere f mari si curate, recoamndam calduros
- bilet intrare la temple, pt o zi - 20$, pentru 3 zile - 40$
- inchiriere tuk tuk - 2 zile (inclus in tur - si templele de la 32km de oras) - 45$
- mancarea - mai scumpa decat in thailanda, cam 5$ pt o masa
- bilet de autocar pana in Phnom Penh - 8$/caciula
Va pupam
Poarta de sud

Terasa elefantilor

Baphuon


statueta de la Preah Khan

Preah Khan

candva, multe temple erau inconjurate de ape


Preah Khan

Preah Khan

cam mici khmerii

in drum spre Neak Poan

Neak Poan

Ta Som - fata lui Budha
Templu cucerit de jungla

Eastern Mebon

am urcat la trepte...

silicoane?
prea mare pentru usa asta

Banteay Srei

femeie maimuta

Banteay Srei
Ta Prohn - templul din jungla

natura a invins

templul este inconjurat de arbori gigant

Ta Prohn
Dragos si un copacel

micut, nu?

asteptati sa iasa Lara Croft? nu a iesit, spre dezamagirea barbatilor
(templul asta apare in Tomb Rider)

alt copacel
gravura unui dinozaur. cum naiba stiau aia ca asa arata un stegosaur?
la fel de batran ca templul

Angkor Wat

grup organizat de turisti japonezi. feriti din calea lor, ca nu se uita pe unde merg

dai un ban, dar ai poze frumoase

Budha - Angkor Wat, ultimul nivel

vedere de sus

templul de sus. eu nu am avut acces. cica nu eram imbracata  adecvat

Angkor Wat

plimbare cu elefantul
Bayon - templul cel mai ciudat si mai frumos, plin de capete ale lui  Budha

Bayon

Bayon

Bayon
Bayon

Ta Som

Budha zambeste in toate statuile, dar in mod diferit

aici zambeste cel mai putin.


Budha







3 comentarii: